Tuesday, 11 June 2013

DIY : Botol BuNga



Salam semua..

dah lama tak bersiaran kan???
hehehe..aku bizi...ni pon curik2 nak hapdet blog...

okeh..hari ni aku nak men D.I.Y plak..
sebenarnya bab2 diy ni mmg aku tak kretip langsung..
tp saje aku nak share kan ngn korang sbb aku dah janji..

korang ingat tak masa aku share kisah almari oren anak aku..
satu pic yg susunan atas lemari tu..ade bunga dalam botol...tersorok jer..

haih..abih daya aku sorok..tp ternampak jugak mata si fizah ni..
hikhikhik..
sebenarnya masa tu tak abih DIY lagik..
tp dah menggedik aku nak hapdet pasal almari tu kan..
bajet takde mata yg perasan..
errr...

nah aku tepek gambo dari entri tu..
aku bulatkan botol yg terkantoi itu..


hokeh...
berbalik pasal botol tu..
aku jadik kan tempat isi bunga tiruan oren...
nak panggil ape hek?? pasu ker??
aaa..ntah ler...

aku panggil botol bunga ek..-suka ati jer kan-

aku menggunakan ape yang ade...
boleh jer nak beli pasu -hanya beberapa hengget jer kan??-
tp aku nak gak la adaptasi kreativiti tangan kayu aku ni..

secara ringkasnya, ni bhn2 nya..

botol air mineral + batu-batuan kaler2 + tape corak2 + bunga



semua brg2 ni mmg dah ade kat umah..
beli kat MR DIY..tp tak guna..
sbb beli : murah + cantik...

bunga tu aku dah cucuk siap2 kat span..
boleh guna jer polistrin ker..span bunga or wat ever..
trim elok bulat saiz mulut botol tu
aku guna span ABC yg anak aku..aku ambik yg HURUF "O"..
kat tengah tu kan ade bulat..haaa..bulat tu ar..tak yah trim..
-letak mende alah ni sbb tak nak bagi habuk terperangkap lam botol-



then, isi batu kaler2 tu lam botol..
tp tak setel lagik..ko tgk kat tutup tu kan tak cantik..




aku gunakan tape-tape ni...
beli RM1.90 ade 10 roll...boleh pilih corak ape yg kita suka..





dan..
hasilnya






ahaaaa!!!! baru boleh letak kat atas lemari ni tanpa berselindung!





ok..apa kata u'olls hasil tgn kayu aku??




5 comments:

Fizah said...

ewah ewah ewah...kreatip sunggoh!! ;D best sbb tahu kegunaan batu kalerful dan tape bercorak tuh...! tape bercorak tuh mmg cun..!! ;)

hasil yg WOW!!

IeRA said...

kreatifnya..

MamaDaniel said...

bestnya tape tu.. i like.. murah plak tu.. beli kat mana ek? meceh.. :)

faizah said...

cutenye..bleh buat gak nih..tq for d idea..hihi

Engku Ali said...

Kedai DIY tu dimana ya? Btw nice post!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...