Monday, 24 June 2013

✿ RuaNg Makan Yang Sgt EkoNomi ✿



errr..
.kisah ruang makan rumah aku yang simple.


tiada meja makan mewah...
hanya berlampu kalimantan..
juga tak de hiasan indah...

SIMPLE...dan PERLU byk penambahbaikan..


satu ruang yg cenonet tu la aku tempatkan meja mkn enam kerusi....
meja tu dah lama giler..
sebelom aku kawen lg aku dah beli meja tu..
ermm..rasanya tuk masa ni tak berkeperluan lagi tuk tukar..
byk lagi mende lain yg harus aku pikirkan pasal rumah ni..
so, guna jer ape yang ade...

ni pandangan keseluruhan ruang tuk kami anak beranak santap setiap hari..
ko leh nampak terus ke ruang dapur aku...
ruang mkn pon nak kena bahagi kan sket tuk ruang mainan anak aku..
ggrrrrr...



aku ni tak de la seni sgt dalam menghias rumah..
hentam saje asal sedap mata memandang..
tp kan..ruang mkn ni aku nampak cam tak siap..
ntah kat mana silapnya..[pd mata aku]



suami mmg tak setuju bila aku lapik kan meja tu ngn alas kotak2 tu..
errr...aku lapik tu ber sebab...
meja tu bukan kayu solid..
murah2 jer..so, aku risau kot2 air tertumpah..kayu tu nati mengembang..
[boleh terima tak alasan aku]...hmmm..
betul la kan??

dulu aku letak kan alas corak2..kaler merah..
tp nampak berserabut...
sbb kat bwh tu dah ade carpet kaler merah bunga2..
karpet tu pon aku letak kat situ sbb mmg tak guna kat mana2..
letak jer la..kononnya nak nampak lg berseri..

tgk kat dinding tu aku letakkan cermin yg aku beli kat ikea..
idea tu aku tgk byk rumah orang ade..so, aku letak gak..
hehhe..sebenarnya nak nampak ruang lebih luas..


aku tak pekenan frame + jam kat atas cermin...
tp sbb frame tu mmg dah dulu kat kat situ..baru cermin..
suami aku tak bagi bukak..ade bekas paku tuk sangkut frame..
so, redho...




kat atas meja ni plak..aku letakkan hiasan pokok hidup..
pokok ni pon rasanya tak sesuai..sekarang aku dah alihkan ke bilik air...
tgh mencari2 pokok yg lbh sesuai..



{。^◕‿◕^。}

p/s : ape pendapat korang dengan ruang mkn ni...
leh share idea ape yg perlu ditambah baik..
dan..moh share ruang mkn korang plak~!





11 comments:

Fizah said...

very simple...sama ngn ruang makan kita...tak ada apa cuma meja mkn 6 kerusi (area ruang tamu tu) dan ada jam dinding cum frame lukisan sekali..igt nk tmbh cermin gaks..dan satu mini kabinet..tp taktau lg takut semak plak..lgpun sbb plg utama bajet lom cukup...muehehe...so redah je apa ada dulu...apapun less is MORE kann..;)

Siti Fatimah said...

Meja makan rumah saya pon kosong kak..Lagi la, xde alas meja @ table runner pon. gune placemate je..Jimat. hehe..

Bole tengok kat sini...
http://fatimahshamsuri.blogspot.com/2013/02/deco-meja-makan.html

http://fatimahshamsuri.blogspot.com/2013/04/lampu-meja-makan.html

Nurul Ilyani said...

kipas kte same...hehe

mother of A's said...

mebi leh cari kaca yg ngam dengan saiz meja.. so letak atas meja tu.. tayah letak alas kotak2 tu.. then letak table runner.. mesti berseri...

cermin tu cantik dah.. cuma mebi tayah letak kotak gitu.. macam statik je.. so letak macam bercorak sket.. :) 2cents :)

JaJa_NoRLiza said...

@fizah : tapi ruang mkn awak jauh lbh berseri dri ini..may b faktor meja mkn kot..atau susun atur...eerr..

@siti : ruang mkn siti tak kosong..siti pandai jahit..sgt cantik kerusi mkn dihias cam tu...

@nurul : hahhaa...kipas bajet..kan..kan..

@mother of A's : tq bg idea yg sgt bernas..insyaAllah...akan diadaptasikan..tp kena tggu bajet gak la..hehehe

NAS said...

orang tengok meja tapi mata saya nampak divider tu. suka!

UMIE SUE said...

su meja makan murah jugak.hadiah kawen.hihi
su pun simple je tempt mkn

cplud miera said...

simple dan sangat cantek okeh :)

Ayu Rashid said...

I takdee meja makan pun sobb sobbb

Mama Rocky! said...

jaja..yang penting makan laju, sodap..pe pun..tetap comey.. *_*

Anonymous said...

Alas meja corak kotak hitam putih tu macam tak sedap mata memandang. Mungkin boleh tukar dgn alas meja corak lain. Alas meja yg ada merah2 sikit utk padankan dgn warna karpet. Just my opinion. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...