Wednesday, 5 June 2013

ORGANIZING DALAM PETI AIS


salam semua,

hari ni tak yah mukadimmah...terus tgk pic...

CARA AKU susunaturkan barang dalam peti ais..

bahagian beku :

atas adalah ais..
aku tak guna bekas cube ice tu.. sbb ais cepat nak cair..
aku selalu buatkan kat bekas yg besar..
aku dah pecah2kan ais pd saiz yg lbh kecil..
masukkan kat tipuware yg lbh besar..cam kat lam pic..
senang bila nak guna terus amik jer.. 

bwh pulak aku letakan stok bhn mentah..
ikan, ayam, udang, sotong, daging etc..
dalam portion cukup tuk sekali masak

ni plak ruang bwh..
atas skali ni aku letakan ikan masin..-mmg sellau ade stok kat umah-

pandangan keseluruhan ..

level 1 : aku susunkan air minuman anak aku..buahan..kismis dan kurma..

level 2 : cili...aku letak lam bakul kecit..kdg2 aku letak bwg yg dah dikupas..[tuk masak yg hiris2]

level 3 : bhn masak..bwg yg dah di blend, ikan bilis, cili boh..etc..semuanya aku dah label kan..


kat tepi pintu :

bahagian atas tu aku letakkan telur dan bhn nak wat air..
[sunquick..balckcurrent, syrup, susu pekat etc..]

ni 2 level yg bwh...

satu level tuk air masak..

paling bwh pelbagai sos..
sos yang dibeli dalam botol besar dan tggi [sos cili & tomato]
aku letakkan dalam bekas plastik putih..
-tak muat nak guna botol asal-

yg ni plak bhgian sayur...

aku isikan sayur ni dalam plastik khas..
ikut jenis sayur...tp kalo sesetengahnya tak sesuai tuk ltk lam plastik tu..
aku biarkan jer lam bekas sayur tu...


okeh...itu ajer susunan dalam peti ais aku...






13 comments:

Fizah said...

weeehooo....terbaekkk!!! =D

Zulyati MohdNorAli said...

Jaja... Suka tgk peti ais kemas cam nih...
Label tuh buat sendiri ek?
Guna kertas apa ye?
Tampal guna apa?
Melekat terus ek x tertanggal ek?

JaJa_NoRLiza said...

@fizah : phew... ni ilham dr anda!!! sy cuma tiru idea..hahhaha

@zulyati: ok..byk soklan nih...hehehe.. label tu sy beli jer stiker yg mmg tuk label..kat kedai2 alatulis ada jual..saya beli kat DIY..murah..RM1.80 satu rumah saya leh melabel..stiker ni ketas biasa jer..nak bagi kalis air saya doble kan ngn salotape transparent tu..
gosok kuat2..makesure bekas tu kering B4 label..alhamdullillah..tak tanggal lagi setakat ni.. nak penjelasan detail leh email saya yer..

Siti Fatimah said...

bestnye...kemas betul susunan peti ais awak...kene tiru jugak ni...~

Siti Fatimah said...

patut la mcm sedap je mata memandang peti ais awak ni dear...kaler hijau! saya memang minat hijau. ngeee... =p

JaJa_NoRLiza said...

@siti: saya suka colurful..tp kat dapur byk brg hijau..saya tetapkan dapur adalah hijau..ruangtamu merah hitam..ahah..cercamerba! ;)

Fizah said...

wes sama laa kita..peti ais dan area dapor byk warna hijo..ades..kita serupa! lain mak lain ayah saja...haha!

jom aa join GA...psl follower tu takya riso, i tau u da folo...;p

JaJa_NoRLiza said...

@fizah : sy try! kesibukkan melanda diri! haha

Zulyati MohdNorAli said...

Jaja... Saya dah email awak.. :)
Tak sabar nak tgk awak reply...

ain shahrulazri said...

kmsnye... suke :)

cik hani said...

Kemas..cik hani ni xsempat lg nk kemas peti ais..
Brg xbyk pun.cuma x well organised je

salihaton said...

Plastik ltk sayur tue mn dpt yer..lps gune basuh balik ke kene buang terus

Blusher Merah said...

Sis..stiker label tu klu tanggal tak melekatkah?
Maksud saya, gam tak tinggal di bekas ka?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...