Friday, 5 July 2013

SUSUN ATUR : periuk belanga + keadaan bwh sinki


salam sayang semua...

wahh..tgk tajuk pon dah sgt jelas ape yg aku nak bebel..
walaupon tiada tempat khusus tuk aku letak periuk2 ni,
tapi aku makesure pasti nampak KEMAS...

di dapur comel aku...
tempat yang boleh jadik "sakit mata" dan "sesak napas" adalah bwh sinki..
-TIADA PILIHAN-

[utk kes yg TIADA KC ribu-riban]
kebiasaan, ramai orang akan menutup nyer ngn kain kan??
jahit cantik2..tutup keliling sinki.. boleh juga..
sgt kemas sbb tak nampak ape kat kat bwh sinki tu- terlindung-

 TAPI, aku tak de semua tu...
mmg saje aku tak buat..walaupon kain dah di sponser.. [ampun adik ku!]
aku senang nak keje mudah..malas nak selak2 bila nak carik barang...
sebenarnya nak suh suami pon sesak napas cam aku..kot2 cepat sket dapat pasang KC kannn...

sinki umah aku ni mmg stok jenis basic yg developer bg tu...
tak de tukar2...mmg tu jer dr dulu...
bertabahlah wahai hati...hehheheh
selagi tak roboh aku gunakan aje...
nak tukar pon rasa cam dah tak lama nak wat KC ....wahh..wah...
angan-angan ko jaja oiii...hahahha!

so aku letakkan rak kat bwh sinki tu tuk aku susun brg2...
lebih kemas kot...-kat mata aku-
walaupon berserabut..tp sbb TIADA PILIHAN kan?? -alasan-
 sebenarnya yg kayu tu rak tv aku masa zaman bujang dulu...
dr tak guna & menyemak jer, baik aku letak kat bwh sinki...
yg merah tu pulak sebenarnya rak kasut...
hahahha..selagi boleh kan ???...
mcm tak logik..tp ok jer pd aku..leh aku susun byk brg...

atas rak merah tu ade bakul rotan..
dalamnya aku letak bawang..
bekas putih tutup merah tu adalah "Rumah Beras"
bekas putih besar gabak tu adalah tong sampah...
walau namanya tong sampah..tp aku make sure tertutup rapat dan bersih...
sesetengah org dtg umah aku tak jupe carik tong sampah...

eh?? mana periuk belanga ek??
hahahha..sebenarnya aku segan nak tunjuk...
tp sebab nati ko kata aku asyik fokus tempt2 kemas ajer kan??
tak aci ar..
errrr....jadiknya aku tunjuk gak la...

tadaaaa....
aku gantung cani...-malu-
ni idea suami aku...
mmg terdesak takde tempat nak simpan...
lagi sekali aku redho...

mule2 sakit mata gak tgk...
lama2 dah jadik biasa...

ko tgk semua periuk yg ade tempat pegang jer la boleh sangkut..
yg takde "pemegang" aku letak kat bwh sinki td tu kan??
sebenarnya takpe jer letak cani pon...
omputeh tu pon byk dapur dia gantung cegitu...
bajet ko nak tiru ar jaja oii...[smile sambil angkat kening!]
ok la tu!



** muka tebal 10"..cubit pon tak rasa ape...-MALU- sebab aku nampak pon selekeh..hehhe**
periuk omputeh  putih berkilat jaja oooii...


p/s : pendapat korang???



23 comments:

cplud miera said...

assalam. sy pon gantung cmni gk kak :) got the idea from ikea. nice je dapur akk..

Fizah said...

perghh ini mmg kemas..tang periuk belang sangkut kat dinding tu okeyyyy sgt sbb ada konsep open space kat situ...konsep ni utk org2 rajin je okeh!! hihi i LIKE!~ paling suka apa tau? tong sampah tuu...wahhh admire betul...mmg mencarik...kaler putih pulak tu..jaja beli kat mana? murah dak?

JaJa_NoRLiza said...

@cplud miera : hehhe..jom ar share skali..

@ fizah : saya tak rajin sangat..tp dah terpaksa..kena rajinkan diri.. hehhe.. tong sampah tu beli kat tesco jer..RM15/pcs..besar dan puas hati..

ellysa emran said...

kemas jg gantung cam tu sebenarnya....lagi mudah nak capai dan sure semangat nk memasak makin menebal!
wish one day ur KC will be come true, Jaja! :)

Anonymous said...

agak2 susun atur tudung periuk ada tak sis...nanti kalau ada boleh kongsi...sebab rasa macam xde je siapa2 yg tunjuk untuk bagi nampak kemas tudung2 periuk..

cplud miera said...

alamak segan la kak. dapur sy tak sekemas dapur akk pon. huhu...

UMIE SUE said...

wahhhh kemasnye kak.su pya dapur segan lg nk tunjuk..hihi..

ayahmamilisa said...

mamilisa pun gantung camtu gak segala kuali2 , berus botol, senduk, sudip etc2..gantung cangkuk kat grill tingkap, mak ajar..hehe..

cik hani said...

Cantek dan kemas la susun macam ni pun.. Saya punya rumah lagi hitam kualinya.hihi..
Org rajin masak la sgt kn.hihi
Rsnya rumah yg xde kc mmg akn buat mcm ni la..

Asma said...

Takde Kitchen cabinet pon takpe kalo cantik tersusun mcm ni. ;) suka idea gantung periuk tu tapi umah akak tak leh buat, kuali semua berkerak..nak kena sental polish sampai berkilat baru bole tiru idea ni..

Sufi Al-Arshadiy said...

Eh cantek je periuk tu hang mcm tu. mmg betul pon umah2 mat salleh jenis yg small cottage tu guna concept hang mcm ni. Kemas dn praktikal sevenarnya.

ain shahrulazri said...

kemas & tersusun.. sng nak capai kalau buat mcm tu :)

chuya - the mother of A's said...

saya pun gantung periuk camni gak.. ala ala omputeh la kire kan (walaupun nan ado kiki)

addeq said...

salam...suka baca blog ni...ikhlas n jujur. Saya lagi malas...barang simpan lam kotak...mmg dah xde space n suka kumpul barang...en. hubby kata : suka simpan sampah la awak ni...

Sally said...

Salam dan salam kenal..akak pun suka baca blg awak..sebab awk bersederhana dalam hias rumah..ok akak nak tnya sebab dok berkenan kat bekas beras tu..err. mana beli tu?berapa rega?

Farah said...

Salam..suka tgk cara awak berkemas, saya pun tgh serabut pikir nak kemas dapur mcmane, nak buat KC mmg belum nmpk lg la nmpknye...tengah mencari idea gak ni mcamane nak bagi dapur/almari dapur kecik muat2 nak simpan segala pekakas dapur...terima kasih ya share cara awk ni...I Like!

Yusai said...

salam... perghhhh kemas nya.. eh biar betul tong sampah tu rm15 je??? kat tesco erk??? mcm tak percaya rm 15 je..

Anonymous said...

Bekas beras tu beli kt mana??

mamaairis said...

salam....nak tanya bekas beras tuh beli mana?? nak carik jugak....

CeqGu said...

hi jaja, saya tgh duk kemas rumah,jalan2 kat google terjumpa blog jaja... rumah sewa saya ni ada kc....malu pulak bila tgk rumah jaja tak der kc lebih kemas susun aturnya...tabik spring la kat jaja

shalimar yusof said...

Salam Jaja....singgh sini...cri idea nk kemas2 dapur...uiii...mang kemas laaa

rubi said...

salam jaja. saya suka sangat baca entry2 awak ni. inspired! saya pun takde KC. Sinki pun developer bagi. tak tukar2. tapi ya rabbi, tak tersusun. TQ ya share tips. =)

NadiaNatasha NorHusniyah said...

best la blog ni...sy suke kemas tp xpandai nk deco...deco pun cam boring je hehe nway tq sbb share d idea :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...