Wednesday, 3 July 2013

SUSUN ATUR : Dalam Laci


Salam semua...
errmm..kan aku dah kata..bila dah mula up entry..
secara otomatik rasa cam ketagih nak membebel2 kat blog..
hahhaa..nak mula tu agak lambat sket..

oh yer..sebelom tu...
aku nak share ngan korang2 yg ade masalah LIPAS dan SEMUT kat umah...
sbb ada yg komen kat entry semalam ckp ade masalah lipas kan??

utk sue & mamarizqin
kat rumah, saya gunakan produk serai wangi "afy haniff"
lipas ngan semut, serangga2 tak suka kot bau tu..
tp saya suka bau dia...WANGI..
 suka guna sbb produk ni tak bahaya..means bkn racun..
campurkan ngn air then spray jer ..
kalo nak mop lantai pon  saya akan campur kan jer serai wangi ni...
tak guna pon sabun2 lain. just air + serai wangi
lepas makan pon saya spray jer kat meja mkn..lepas tu lap cam biasa..
rumah saya memang BEBAS dari semut dan LIPAS..
alhamdullillah...cuba la.. just sharing..

leh beli kat hypermarket mana2 jer..saya selalu beli kat tesco..
kat kedai2 runcit biasa pon ade kot..
ni saya tepek pic..
*tetibe rasa cam jadik promoter lak.. hehheh

sumber : pak cik google

okeh berbalik pada tajuk...
hari ni nak share camaner plak aku susun atur segala macam bende kat lam drawer/laci..
entri ni aku fokus tuk laci kat dapur dulu yer..

senang kot kalo terus tepek pic..
entri semalam aku tak citer pasal laci kabinet "jutaan Ringgit" tu kan???
aku terlupe nak snap pic...
so, balik umah gegas2 la aku snap gambo laci ni...
dalam ni aku susunkan sudu, garpu dan sewaktu dengannya..
lam bakul hijau tu aku letakkan alatulis utk kegunaan di dapur..
cam ko nak tulis tarikh expired makanan ker..nak label2..or nak tulis2 stok barang dapur yang dah habih..



yg ni  plak drawer azimat kesayangan aku..dari zaman bujang dulu aku hangkut ke hulu kehilir..
dan drawer ni jugak sedikit sebanyak PENYELAMAT dapur aku dari bersepah..


 drawer yang paling atas 
aku letak plastik sampah..klip makanan..& mcm2 ar..
ko leh tgk pic ni...
*corong yang kaler krim tu aku guna tuk tuang minyak lam botol kalo beli minyak masak yg kilo2
 dalam plastik ..hehehe..


 drawer 2..
segale mak nenek tipuware ade kat lam ni...
jenuh gak lar nak kuarkan bila nak guna..
sbb aku susun tindih2 kan??
tp tu jer care nak jimat space... - redho-


 yg ni plak botol2 air..
nak jimat ruang aku sumbatkan botol2 kecik kat dalam botol yg lbh besar..ngeh..ngeh..


yg ni drawer paling last....
lbh kepada bekas untuk kegunaan si anak...

okeh... tu jer...CARA AKU menyusun atur dalam laci...
menggunakan ruang sepenuhnya...

:: next entri aku share mana aku letak periuk belanga aku kat DAPUR COMEL ni yer... ::

peaaaceee....








9 comments:

Aty_Fared said...

Sy pon susun tindih2 bukas tipuware sbb nak jimat ruang...

NAS said...

senang kalau banyak laci...

MamaRizqin said...

tq tq..bg tips nak hilangkan lipas ...hari ni jugak nak gi beli...

Fizah said...

bagus aa idea ni jaja...serius sgt berguna tau..! cemana pun rupa kabinet dapur tp klu pandai kemas dan susun mmg akan cantik kan! =)

ayahmamilisa said...

tq jaja bagi tips ni..umah mamilisa banyak semut..besar2 plak tuh..huhu~ nanti pas balik keje zass nak gi beli spray serai wangi tu ngan ayahlisa..:)

cik hani said...

Saya pun tindih..klu nk guna kuarkn sume siap jatuh bergolek2 kt lntai.hihi

UMIE SUE said...

kemasnye...teratur su suke mcm ni

Cikgu Belz said...

Kemasnya jaja... kak bel ngintai jaja punya blog sbg sumber inspirasi kak bel nk susun atur brg2... bagus la bila jumpa blog mcm ni. Keep it up!!!

Cikgu Belz said...

Tq jaja...bg tips utk serai wangi tu. Umah akak bnyk tikus. Susah hati betul. Buat masa ni kak bel mmg slalu ngintai blog jaja utk susun atur brg dlm rumah. Best sgt klu dpt org yg x lokek ilmu mcm ni. Bley syer2 idea. Syabas n keep it up...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...