Wednesday, 18 June 2014

Renovation : Progress Terkini RuMah CoMeL..


salam..
tengelam timbul kan...
hehe..

kita hapdet laju2..
sbb antry kali ni mmg penuh gambar...
x reti nak cerita byk2..
apakata kita guna konsep...

" biar lah gambar berbicara"

haaa...gitewww!

ni aku tepek dulu gambar bahagian dapur..
masih belum siap sepenuhnya...

lambat kannn???
dah sebulan kottt...
nati aku citer sbb kelewatan tu...lain entry..
sekarang ni kita berjimba dulu dengan gambar yg byk ni...hehehe

 ni aku tunjuk devider yg aku guna sebelum2 ni...
nak tutupkan ruang dapur dari terus nampak bila org dtg umah aku..
sebelah tu dining area...konon la...

 sekarang aku dah tutup cegini...
masih mencari idea ape aku nak buat kat dinding tu...
wallpaper ker..mirror...or...plaster elok2 biar jer cegitu..
hehehehe...
nati complete kita detailkan lagi yer...

 hi plak ruang laundry kesayangan aku...
aku suka ruang ni...sbb luas...
dengan tenang2 aku leh basuh baju...
tapi...sob...sob....

 aku terpaksa pecahkan sbb ruang dapur aku yg cenonet tu tersangat la "comel"..
ini arahan dari hasben aku...
arahan ok...
katanya tak padan nak buat KC kalo ruang dapur asal tu...
comel sangat...
aku redha...

 ni ruang asal laundary..
ko tgk grill kat belakang tu...

 sekarang dah bukak grill tu ...

 buat grill baru..
3 kaki ke belakang...
huhuuh...sebenarnya tu la nati tempat sidai baju...
errmmm..tak de pilihan...
aku mmg bangsa yg tak suka sidai baju depan rumah...
byk faktor kenapa aku tak suka...

 ni setelah diletakan sliding window...
ok la kannn...
ade gak beberapa perkara yg jd tak berapa practical...
tapi dah tak de pilihan...
nati aku share!

 bertentang dengan table top tu la nati letaknya washing machine...
dah buat piping siap2...
plug pon aku dah suh kontraktor tu redi siap2...


dan ini la ruang dapur aku tuk masa ni...
belum siap sepenuhnya...
inshaAllah nati aku share kan lagi cerita renovation bahagian dapur aku ni...


** eh aku nak let go kan devider aku tu...ade yg nak tak...aku nak kasi free jer...janji pickup kat rumah aku..
sape2 nak email jer aku ek...kita kira sape cepat dia dapat la yer..
jajanorliza@gmail.com


UPDATE 03/07/14

DEVIDER TU DAH ADE ORG PICKUP KAT RUMAH SEHARI SELEPAS ENTRY INI 
DI PUBLISH..
-tak sangka ramai pula yg berminat dengan devider tu..ape2 pon terima kasih yer semua-

15 comments:

cinet said...

cantik...ni yang teruja nak renovate juga rmh ai yg super duper lg cute ni..he he

Fizah said...

terujanyaaa sy tgkkkk.......tak sabar tunggu hasil akhir!! =)))

Putri Homestay said...

Salam jaja...suka tengok blog jaja..

cik hani said...

wah..dah cantek kawasan dapur dia

Mar Mansor said...

nampak kemas tu..

Kazana said...

Salam Ramadan n salam kenal Posa n raya dapo baru la yer..

::Aja:: said...

wah..canteknye divider tu...sis duduk area mana? dgn xmalunya sy nak..boleh..?.;(

umah saya pon chomel jugak.hihi

fazianbatrisyia said...

nanti share ampaian tu boleh? nak tengok...bila time ampaian kosong kot...ada baju pun boleh, yg sedap mata memandang aje la. boleh kan?

joijoi80 said...

nak bertanya tiles tu mmg beli yang berkilat ke

JaJa_NoRLiza said...

@jojoi : tile tu memang jenis kilat cam tu..sy beli yg murah2 jer...

s_seri said...

nak tgk ruangan sidai kain la...n dapur bila dh letak mesin basuh...hu..hu...n nak tanya blh ke buat grill ke belakang camtu ek...blkg mmg dh xde tanah kan..tanya je dulu...

JaJa_NoRLiza said...

@s_seri : nanti saya share ruangan sidai kain tu..bila ada kelapangan..
yg pasal grill tu, rumah bawah mmg ade tanah dalam 5 kaki...rumah atas boleh la buat grill..means bwh grill tu tanah rumah bawah...errmmm...tu jer mampu sy explain.

ibujayyid said...

SALAM,KAK,
dinding tu akak upah orang ke or pecah sendiri?
kalo pecah sendiri, x bahaya ke?
bukan pe, insyaallah tahun depan umah yg kami beli dh siap.
tp, sayangnya rumah tu kedudukan dapurnya di tengah2.
so, kami plan nak tukar dapur tu ke belakang.
so, ingat nk pecahkan ruang di pintu dapur belakang.
nak upah orang, takut x mampu nak bayor sbb banyak lg yg lain yg perlukan upah org...
pliz help me akak..

JaJa_NoRLiza said...

@ibujayyid : salam...dinding tu mmg upah org yg pecahkan...tak mampu saya nak pecahkan sendiri...mmg x confident...costing dalam 8k sekali ngan table top...pasang tile...tile tu beli sendiri..harap saya menjawab persoalan tu...tuk detail leh email saya : jajanorliza@gmail.com

Amir Su said...

Sy membuat kerja2 ubah sua8 rumah dan pejabat..kolam ikan dan landskap..pasang wal paper ..ceiling kapur ,wayaring ,plumbing, untuk daerah bangi,kajang,cheras,serdang,nilai,dan puchosilah hubungi sy amir 019294517..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...