Wednesday, 9 July 2014

Idea Ubahsuai : Ruang Simpanan -STORE-


salam...
kita terus cerite refer pada tajuk kita yer..
hahha..gaye cam cikgu2 plak..

okeh,
pada yang dah sedia maklum jenis rumah aku mungkin akan paham situasi ni..
TOWN HOUSE..upper unit...
rumah bandar [town house] ni byk jenis...
byk saiz...ade besar..ade yg kecik...
ade yg tangga kat luar..ala2 flat...tp paling tggi 3 tingkat jer...
ade tangga kat tengah2 antara 4 biji rumah..
dan ade tangga kat dalam rumah...macam rumah aku...

beza rumah town house ngan flat...
dia tak tinggi..-tak lbh 3 tingkat-
rumah aku 2 tingkat jer..
satu lagi dia ade car porch sendiri..
kira ade gate setiap unit rumah...
tak kacau rumah sebelah atau rumah bawah..

jadinya..nak masuk rumah kena naik tangga dulu...
then baru la ko akan berada di dalam 'my baiti jannati' gituuu...

Kalau rumah teres double storey, biasanya bawah tangga akan dijadikan stor...
tempat simpan barang2 yang jarang guna...
jadinya..rumah aku ni special sket...
aku jadikan ruang atas tangga sebagai stor...
ha...boleh imagine tak??
okeh kita refer pic baru leh nampak kan??

belakang tv tu kosong...tu la ruang tangga....

 boleh nampak tak??
kat bawah tu pintu utama rumah aku...
ruang atas tu la aku guna tuk jadikan stor...
tu baru jer siap rangka...

ni dah ade dinding..
mulanya risau kot tak kukuh...
tp kontraktor indon tu mmg tau ape nak kena buat...
aku tak tgk...tu semua keje asben tuk guide..
dah di uji...alhamdullillah sangat kukuh...

ade org tanya kenapa tak habiskan semua ruang tangga tu...
secara logiknya mmg tak boleh...
sbb..tu kan tangga...
nati tak lepas kepala..
jadinya aku ambik ukuran setakat tinggi pintu...

 yg ni aku dah pasangkan pintu...
guna sliding cam wardrobe..
senang nak ambik barang...

 close up sket...
aku pilih material formeca..
menggunakkan kontraktor yg sama yang buat KC aku...
pilih yg ade structure sket memandangkan ruang ni akan berada di ruang tamu rumah aku...
keler pon aku mmg guna kaler selamat...

sebelom korang email aku ty harga lebih baik aku gitau je kat sini..
bukan ape..email terlalu byk..kdg2 .aku tak sempat nak reply satu2..
atau ambik masa yg lama tuk aku reply..

Ok, Total kos pintu ni adalah 1k...pintu jer...
yg rangka store tu tak leh nak specific kos sebab skali ngan aku renovation tempat2 lain gak..
nati aku share kan total semua jer berapa yer...

mesti korang nak tgk susunatur dalam stor kann???
sebenarnya tak de la aku susun elok2 lagi...lbh kurang jer dulu...


tadaaa...



aku guna box merah yg  sedia ade..
barang and label pon masih yg dulu..
nati ade masa nak selaraskan labeling tu..
dan aku akan kekalkan guna kaedah box ni...senang nak carik barang...
oh..rak yang kuning tu aku beli kat GM Klang...RM 180.00..
tak pasti la murah ke mahal...huhu
tinggi 5.5' lebar 5' [boleh muat 4 box merah saiz A3]

okeh...rasa cam panjang sangat jer entry ni kan???

huhuhhu...

p/s : masih lagi proses mengemas rumah....huwaaaa....sangaaaat PENAT!!




10 comments:

cik hani said...

Jaja.

Townhouse ni kadang-kadang pening nak paham design.kdang-kdang ok.

kalau dapat rumah atas privacy sikit kot..

comel pintu store tu..

Aina Hanna said...

cantik..nti insyaallah klu sy dh ade rumh blh guna tips/susun atur yg akk share..

O'gosh Iskandar said...

bagusnya..siap ada label lagi...rumah comel memang kena pikir storage seiring dengan deko2 kan..huhu

juls julie said...

Assalam..salam ziaarah & selamat berpuasa..

rumah saya yg kat Swk camtu la design dia..naik 1 pintu..sebelah depan tu rumah abg. Asalnya dia yg beli situ dulu...pastu owner @ jiran depan rumah dia nak jual umah tu..tu yg saya x fikir panjang terus beli tahun 2003 sbb plan masa tu nak buat umah transit kalau balik Kch memandangkan saya keje kat Putrajaya..

nak deko2 sgt, bajet xde sangat..just buat grill belakang jer.. slow2 kayuh..hehe

Aty_Fared said...

alolololo...kenapa besh sangat ni..dapat stor leuas dan buat susun atur macam tu....

Fizah said...

perghhh dari mula kenal akk da selalu kagum dgn idea2 akak...kali ni kagum sekali lagi!!! mmg meletop dpt stor segini punya luas...terbaikk kak....sila kongsi dgn lbh byk lagi!!! =))))

fazianbatrisyia said...

terbaik la....selamat mengemas. nanti update ye

CeqGu said...

memang bijak menggunakan ruang...thumbs up! mana datang idea2 tu ye ?:) saya ni sangat tak pandai nak menyusun atur....memula jer ok...pastu mesti bersepah huhuhu...nasib baik jumpa blog ni...bleh dpat idea cara nak menyusun barang dgn kemas...good sharing..

Fara Dilot said...

hebatnya.. hebat sgt ni. kagum.. kretip.. wahhhh

ily♥ said...

tgh planning nk renovate rumah. dlm otak pun mmg plan nak guna ruang atas tangga untuk jadikan stor drpd biar melopong kosong sampai ke bumbung mcm tu je..hihihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...